1η Πάροδος 25 Μαρτίου 25 2651081162
Image
Ιωάννινα

Ιωάννινα

Τα Ιωάννινα βρίσκονται στο βορειοδυτικό τμήμα της ηπειρωτικής Ελλάδας, στο κέντρο του ομώνυμου λεκανοπεδίου. Είναι μία από τις μεγαλύτερες και ιστορικότητες πόλεις της Ελλάδας διαθέτοντας πανεπιστήμιο, πλούσια πολιτιστική παράδοση, σύγχρονες επιχειρήσεις και μοναδικές φυσικές ομορφιές.


Τα Ιωάννινα αποτελούν αγαπημένο προορισμό για πολλούς τουρίστες αφού συνδυάζουν τους ρυθμούς και την έντονη νυχτερινή ζωή της μεγάλης πόλης με την γραφικότητα και την αυθεντικότητα της ελληνικής περιφέρειας. Αυτό που χαρακτηρίζει την πόλη και της δίνει αυτή τη μοναδική αίσθηση γαλήνης και ομορφιάς είναι η λίμνη Παμβώτιδα η οποία κοσμεί την πόλη με τη φυσική της ομορφιά και μαγεύει κάθε επισκέπτη.

Σπήλαιο περάματος

Σπήλαιο Περάματος

Πολύ κοντά στην πόλη των Ιωαννίνων, στο Πέραμα, βρίσκεται ένα από τα σπανιότερα σπήλαια του κόσμου, το σπήλαιο Περάματος. Έχει έκταση 14.800 m², και είναι ένα από τα μεγαλύτερα χερσαία σπήλαια των Βαλκανίων. Το μήκος της διαδρομής είναι 1700 μέτρα, αλλά η διαδρομή που μπορούν να διανύσουν οι επισκέπτες είναι 1100 μέτρα. Ανήκει στα καρστικά ασβεστολιθικά σπήλαια και αποτελείται από πολλούς θαλάμους και διαδρόμους που συνδέονται μεταξύ τους και είναι στολισμένοι με σταλακτίτες, κολώνες και σταλαγμίτες. Συναντάμε δεκαεννέα είδη σταλακτιτών και σταλαγμιτών, ενώ στα υπόλοιπα σπήλαια υπάρχουν μέχρι έξι είδη.

Το σπήλαιο Περάματος ανακαλύφθηκε τυχαία το 1940, κατά τη διάρκεια του Β' παγκοσμίου Πολέμου, καθώς οι κάτοικοι προσπαθούσαν να βρουν καταφύγιο από τους βομβαρδισμούς. Μετά το τέλος του πολέμου βρέθηκε στο Πέραμα ο Κωνσταντίνος Κασβίκης, γυμναστής και ερασιτέχνης σπηλαιολόγος που μαζί με την ομάδα του έβγαλε φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν στον τοπικό και αθηναϊκό τύπο. Από το γεγονός αυτό έμαθαν για το σπήλαιο ο Ιωάννης και Άννα Πετροχείλου, οι οποίοι επισκέφθηκαν το Πέραμα και άρχισαν συστηματική εξερεύνηση και χαρτογράφηση του σπηλαίου, ώστε να αξιοποιηθεί τουριστικά. Η περιήγηση του σπηλαίου γίνεται σε μικρά γκρουπ με συνοδό - ξεναγό.

Εναλλακτικές Δραστηριότητες

Νομός Ιωαννίνων! Ένας παράδεισος για τους λάτρεις της φύσης και τον υπαίθριων δραστηριοτήτων!


  • Rafting στα Ζαγοροχώρια
  • Rafting στα Τζουμέρκα
  • Canoe - Kayak στα Ζαγοροχώρια
  • Canoe - Kayak στα Τζουμέρκα
  • Ποδήλατο Βουνού
  • Ορειβατικούς Περιπάτους
  • Ιππασία
  • Ski στα Χιονοδρομικά κέντρα του Μετσόβου και Ανηλίου
  • Sup - Canoe